Novi pogon za proizvodnju meda u RS

Bez autora
May 19 2010

Preduzeće "Arsmelis" iz Banjaluke, u saradnji sa Institutom za organsku poljoprivredu iz Švajcarske, u industrijskoj zoni u Laktašima planira izgradnju pogona za preradu i plasman gotovih proizvoda od meda na tržište Evropske unije. Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske /RS/ Radivoje Bratić podržao je ovu inicijativu na današnjem sastanku u Banjaluci sa predstavnicima ovog preduzeća, te Saveza pčelara RS i Instituta za organsku poljoprivredu iz Švajcarske. Bratić je upoznao goste o odredbama nedavno usvojenog Zakona o pčelarstvu u RS, podsticajima za pčelare koje Ministarstvo realizuje četvrtu godinu i situaciji kada je riječ o sertifikaciji referentnih laboratorija u RS. RS ima mogućnosti za proizvodnju meda po organskim principima, i ovo je dobra prilika za proizvođače meda da ostvare izvoz u zemlje Evropske unije.

Novi pogon za proizvodnju meda u RSPreduzeće "Arsmelis" iz Banjaluke, u saradnji sa Institutom za organsku poljoprivredu iz Švajcarske, u industrijskoj zoni u Laktašima planira izgradnju pogona za preradu i plasman gotovih proizvoda od meda na tržište Evropske unije.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske /RS/ Radivoje Bratić podržao je ovu inicijativu na današnjem sastanku u Banjaluci sa predstavnicima ovog preduzeća, te Saveza pčelara RS i Instituta za organsku poljoprivredu iz Švajcarske.

Bratić je upoznao goste o odredbama nedavno usvojenog Zakona o pčelarstvu u RS, podsticajima za pčelare koje Ministarstvo realizuje četvrtu godinu i situaciji kada je riječ o sertifikaciji referentnih laboratorija u RS.

U saopštenju za javnost Ministasrtva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS navedeno je da je na sastanku konstatovano je da RS ima mogućnosti za proizvodnju meda po organskim principima, i da je ovo dobra prilika za proizvođače meda da ostvare izvoz u zemlje Evropske unije.

"Salvador Garibaj iz švajcarskog Instituta za organsku poljoprivredu obećao je pomoć Ministarstvu, u izradi podzakonskih akata, iz oblasti pčelarstva, koji će biti u skladu sa normama EU", navedeno je u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik